
Coś słodkiego...pysznego i zdrowego :)
Ciasto marchewkowe spełnia wszystkie trzy kryteria. Cudnie pachnie... Moje dzieci pochłonęły je z szybkością światła!
Ciasto: - 4 jajka
- 1 szkl. cukru białego
- 1 szkl. cukru brązowego
- 1 szkl. oleju
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 szkl. startej marchwi
- 1/2 szkl. rodzynek (niekoniecznie)
- 1/2 szkl. drobno posiekanych orzechów (niekoniecznie)
Jajka ubić z cukrami na puszystą masę , wlać olej i dalej ubijać. Oddzielnie połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i gałką muszkatołową, wymieszać z masą jajeczną. Dodać starte marchewki, rodzynki, orzechy i ponownie wymieszać. Wylać do natłuszczonej i posypanej bułką tortownicy. Piec 35 - 40 minut w temp. 180 st.C.
Marchew w gębie mniam... :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz