środa, 11 lutego 2009

Kilka słów o sokach cd. sposobów na przeziębienie

Obróbka chemiczna, konserwanty, podgrzewanie stosowane przy produkcji soków niszczą znajdujące się w nich witaminy i mikroelementy.........a o syntetycznej wit.C "ostatnie badania naukowe mówią o szkodliwości......zaś rafinowany cukier ukwasawia organizm i staje się źródłem fermentacji - pisze dr M.Tombak.

Ogromna korzyść wypływająca z soków świeżo przygotowanych polega na tym, że zwiększają one środowisko zasadowe,"uzasadawiają" organizm, rozpuszczają śluz i wymywają nierozpuszczalne, szkodliwe dla zdrowia sole, oczyszczając mięśnie, tkanki i krew....................

Wypijanie pełnych szklanek pasteryzowanych soków nie jest rozsądne podczas przeziębienia - mówi dr med. Katherine D.Sherif - gdy walczysz z chorobą unikaj takich napojów.......................

Świeże soki roślin - to źródło zdrowia

Wg. dr Tombaka , jedna szklanka soku z marchwi zawiera wszystkie niezbędne w ciągu doby witaminy i mikroelementy.Składa się ze związków takich pierwiastków, które odżywiają cały organizm, pomagają w normalizacji funkcjonowania jego układu odpornościowego.

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez Amerykański Departament Rolnictwa dieta bogata w naturalne karotenoidy (znajdujące się w warzywach i owocach) podnosi liczbę komórek odpornościowych o 37 % w ciągu 20 dni!!!

Jeden z przepisów na koktail warzywny wspaniale oczyszczający organizm ze śluzu, sprzyjający szybkiej likwidacji tkanki tłuszczowej:

-mieszanka soków pomidorów 54 ml, jabłek 108 ml, dyni 54 ml cytryny 24 ml, proporcja 2:4:2:1.

Jeden z przepisów na koktail warzywny wzmacniający system nerwowy, poprawiający pamięć, podwyższający odporność organizmu:

- mieszanka soków ogórka 80 ml, czarnej porzeczki 80 ml, jabłek 40ml, grapefrutów 40 ml proporcja 2:2:1:1.


Smacznego!! Są pyszne a przygotowanie ich w nowoczesnych mikserach służących do robienia koktaili jest bardzo proste i szybkie.
Życzymy zdrowia!
Zespół Pluszowego Misia

Brak komentarzy: