
Nadeszła niedziela a wraz z nią chęć na słodkie małe co nieco :)
Przepis ten doskonale nadaje się na niedzielny podwieczorek dla naszego przedszkolaka.
Spróbuj zaangażować dziecko w kulinarne szaleństwo.
Przepis jest prosty. Jeśli jedynym narzędziem do wykrywania Twojego talentu kulinarnego jest mikroskop :) - to przepis dla Ciebie!!!
Crumble czyli owoce z kruszonką
Składniki:
- kilogram jabłek lub owoców mieszanych (jabłek gruszek i śliwek)
- szklanka brązowego cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki (warto dodać garść płatków owsianych)
- 10 dag masła
Sposób przyrządzania:
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Jabłka lub gruszki obierz, pokrój na ćwiartki, oczyść z gniazd nasiennych, potnij na plasterki. Śliwki wydryluj. Owoce ułóż w żaroodpornym naczyniu. Możesz dorzucić jeszcze garść rodzynek. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj masło i wyrabiaj palcami, aż ciasto nabierze konsystencji grubej kaszki. Posyp nim owoce.Piecz, aż kruszonka się zrumieni (ok. pół godziny). Deser można podawać na gorąco lub po przestygnięciu. Z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz