
"Pluszowy Miś" wychodząc na przeciw zdrowemu żywieniu wprowadza do menu dzieci świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw!
"W szklance świeżo przyrządzonego soku, który wycisnęliśmy własnoręcznie, znajduje się wiele pierwiastków chemicznych (...), które stworzyła najbardziej unikalna apteka ze wszystkich istniejących - sama natura!"
(M. Tombak "Droga do zdrowia")
W naszym bogatym zbiorze przepisów przygotowujemy również miejsce na zdrowe ciasteczka dla dzieci, oparte na bazie pełnych ziaren, miodzie i suszonych owocach.
"W szklance świeżo przyrządzonego soku, który wycisnęliśmy własnoręcznie, znajduje się wiele pierwiastków chemicznych (...), które stworzyła najbardziej unikalna apteka ze wszystkich istniejących - sama natura!"
(M. Tombak "Droga do zdrowia")
W naszym bogatym zbiorze przepisów przygotowujemy również miejsce na zdrowe ciasteczka dla dzieci, oparte na bazie pełnych ziaren, miodzie i suszonych owocach.
Oto jeden z przepisów na pyszne ciasteczka wyniesiony potajemnie z naszej misiowej kuchni :)
Ciasteczka Pluszowego Misia
Składniki:
- ok. 400 g płatków owsianych (mogą też być pszenne , żytnie , jęczmienne lub ich mieszanka)
- 200 g rodzynek
- 1/2 szklanki wody źródlanej
- dodatki do wyboru: banan , mus z jabłek , ziarna słonecznika , sezam , suszone morele , śliwki , daktyle , orzechy itp.
- miód do smaku
Składniki:
- ok. 400 g płatków owsianych (mogą też być pszenne , żytnie , jęczmienne lub ich mieszanka)
- 200 g rodzynek
- 1/2 szklanki wody źródlanej
- dodatki do wyboru: banan , mus z jabłek , ziarna słonecznika , sezam , suszone morele , śliwki , daktyle , orzechy itp.
- miód do smaku
Płatki owsiane wymieszać z resztą składników (np. 2 banany rozgniecione widelcem, rodzynki , trochę siemienia lnianego , drobno pokrojone suszone śliwki , posiekane orzechy i miód). Wody należy dolać tyle , żeby ciasto było gęste. Masę nakładać łyżką na blachę wyłożoną pergaminem. Ciasteczka piec 50 - 60 minut, w temperaturze ok. 160 stopni do momentu , aż delikatnie się zarumienią.
Smacznego łasuchowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz