
Festiwal dyni w pełni - pomarańczowy króluje na wszystkich wiejskich straganach. Aż żal nie kupić tych pięknych krągłości :)Zapraszam do zrobienia razem z dzieckiem dyniowych ciasteczek.
Składniki:
- 2,5 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 1,5 szkl. cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 szkl. puree z dyni
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- ok.2 łyżki mleka
- 1/2 łyżki rozpuszczonego masła
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
Mąkę , sodę , proszek do pieczenia , cynamon , gałkę muszkatołową i sól wymieszać razem. Masło utrzeć z cukrem , wbić jajko , dodać puree z dyni , ekstrakt waniliowy i ucierać na jednolitą masę. Powoli dodawać mieszankę mączną. Nakładać łyżką na natłuszczoną blachę formując w miarę okrągłe ciastka. Piec 15-18 minut w temp. 200 st.C.
Składniki lukru dokładnie wymieszać , a następnie polać ostudzone ciasteczka tworząc lukrowe zawijasy.
Czekając na ciasteczka możemy zamienić wydrążona dynię w ufoludka lub innego wesołego stworka. Wystarczą żelki o różnych smakach i kształtach, pinezki lub krótkie wykałaczki oraz odrobina fantazji (kupując żelki sprawdzajmy na etykiecie zawartość sztucznych barwników - tylko jedna firma oferuje żelki bazujące na naturalnych wyciągach z roślin!).
Do dzieła!
1 komentarz:
To wspaniały pomysł na jedną z tych magicznych chwil, które zostają w pamieci dziecka na całe życie. Napewno wykorzystamy przepis zanim dynie znikną ze straganów...Pozdrawiamy. Rodzice Szymonka
Prześlij komentarz